3 in 1 – Die FDS fördert, reinigt und spült. Ideal für hochviskose Medien.
Unsere FDS-TSG mit zweistufigem Getriebe erreicht größere Drehzahlbereiche.
5-900L/h - Hygienisches Pumpen und Dosieren mit geringem Durchfluss und High-Speed-CIP.
Drehkolbenpumpe für schonendes Pumpen mit hoher Saugleistung.
Kreiskolbenpumpe für Höchstleistungen, mit hoher Lebensdauer.
Schonende Kreiskolbenpumpe für hochviskose Medien und hohe Durchflussraten.
Universell einsetzbar und anpassbar an jeden Prozess.
Hervorragende Hochdruckpumpe.
Perfekt für mehrstufiges Pumpen mit Hochdruck.
Hochleistungspumpe für Medien mit erheblichem Gasanteil.
Perfekt zum Umfüllen belüfteter Medien, Entleerung von Tanks und Leitungen.
Individuellen Inline-Mischanlagen - Mischen von Flüssigkeiten und Pulvern. Erzeugen homogener Lösungen.
FSP Schermischer: Hochpräzises Inline-Mischen für anspruchsvolle Anwendungen
Hochleistungs-Mischtechnik für eine gleichmässige und hygienische Verarbeitung
Hygienisches Inline-Mischsystem
Lebensmittel
Molkereien
Getränke
Pharmazeutika
Pflegeprodukte
Fleisch und Tiernahrung
Hier finden Sie Fristam Pumpen Produktbroschüren, Wartungshandbücher, Kurven und Zeichnungen.
Sie können nicht finden, was Sie suchen – senden Sie eine E-Mail an info@fristam.de, um zusätzliche Informationen anzufordern.
Fristam Pumpen wurde 1909 in Hamburg gegründet. Damit ist unser Unternehmen über 115 Jahre alt und wird mittlerweile in der vierten Generation geführt.
Heute ist Fristam weit über Deutschland hinaus bekannt für seine Qualität und Innovation. Mit Produktionsstandorten in Deutschland, den USA, Indien und China.
Unsere globale Präsenz, zusammen mit der lokalen Unterstützung in über 50 Ländern weltweit, stellt sicher, dass Fristam eine Kombination aus Weltklasse-Lösungen und Fachwissen vor Ort liefert, wo immer unsere Kunden uns brauchen.
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A prominent French dairy manufacturer set out to build a cutting-edge cheese production facility in Brazil. Their vision was a fully automated plant equipped with integrated control systems to monitor and manage operations in real time. Critical to this initiative were three core objectives:
1. Operational efficiency 2. Minimal maintenance downtime 3. Gentle handling of delicate cheese curds to preserve product quality.
One of the primary challenges was finding a hygienic pump to transfer different cheese types—from stringy, high-moisture cheeses to semi-soft varieties—all from shared processing vats. The system had to protect curd integrity, handle a wide viscosity range, and remain cost-effective. For a solution, the manufacturer turned to Fristam Pumps.
The Solution: Installing the Fristam FDS-4 Twin Screw Pump Here’s why the Fristam FDS Double Screw Pump was selected for cheese curd handling:
Why It Worked: Technical Performance in Dairy Environments In production, the Fristam FDS pump operates at 400 RPM, ensuring gentle product handling with minimal shear forces. During the CIP cycle, it ramps up to 1,000 RPM, allowing for thorough internal cleaning without disassembly or external cleaning loops. This speed variation ensures effective hygiene while preserving curd structure, reducing fat loss and curd fines typically lost to whey during processing. The outcome was a marked improvement in yield, with more curd retained in the final product. Additionally, the pump’s robust stainless-steel construction and maintenance-friendly design contributed to fewer breakdowns and lower servicing costs.
Key Benefits Delivered
The Outcome: ROI in Under a Year By adopting the Fristam FDS-4 twin screw pump, the manufacturer realised immediate improvements in efficiency, hygiene, and yield. The integration with their automated plant control system enhanced traceability and process control, resulting in stable output and consistent quality across multiple cheese varieties. Due to reduced downtime, lower maintenance needs, and improved product recovery, the investment paid for itself in less than 12 months—delivering long-term cost savings and production advantages.
Scientific Insight: Optimising Curd Transfer and Product Quality Studies published in journals such as Journal of Dairy Science and LWT – Food Science and Technology highlight that curd damage and fat loss are often the result of excessive shear and agitation during transfer. Minimising shear forces during pumping is therefore critical to maintaining yield and ensuring consistent texture in cheese products. Further research confirms that equipment designed to accommodate high-moisture and soft curds must support gentle laminar flow while offering full cleanability to meet hygiene regulations such as those defined in 3-A Sanitary Standards.
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