3 in 1 – Die FDS fördert, reinigt und spült. Ideal für hochviskose Medien.
Unsere FDS-TSG mit zweistufigem Getriebe erreicht größere Drehzahlbereiche.
5-900L/h - Hygienisches Pumpen und Dosieren mit geringem Durchfluss und High-Speed-CIP.
Drehkolbenpumpe für schonendes Pumpen mit hoher Saugleistung.
Kreiskolbenpumpe für Höchstleistungen, mit hoher Lebensdauer.
Schonende Kreiskolbenpumpe für hochviskose Medien und hohe Durchflussraten.
Universell einsetzbar und anpassbar an jeden Prozess.
Hervorragende Hochdruckpumpe.
Perfekt für mehrstufiges Pumpen mit Hochdruck.
Hochleistungspumpe für Medien mit erheblichem Gasanteil.
Perfekt zum Umfüllen belüfteter Medien, Entleerung von Tanks und Leitungen.
Individuellen Inline-Mischanlagen - Mischen von Flüssigkeiten und Pulvern. Erzeugen homogener Lösungen.
FSP Schermischer: Hochpräzises Inline-Mischen für anspruchsvolle Anwendungen
Hochleistungs-Mischtechnik für eine gleichmässige und hygienische Verarbeitung
Hygienisches Inline-Mischsystem
Lebensmittel
Molkereien
Getränke
Pharmazeutika
Pflegeprodukte
Fleisch und Tiernahrung
Hier finden Sie Fristam Pumpen Produktbroschüren, Wartungshandbücher, Kurven und Zeichnungen.
Sie können nicht finden, was Sie suchen – senden Sie eine E-Mail an info@fristam.de, um zusätzliche Informationen anzufordern.
Fristam Pumpen wurde 1909 in Hamburg gegründet. Damit ist unser Unternehmen über 115 Jahre alt und wird mittlerweile in der vierten Generation geführt.
Heute ist Fristam weit über Deutschland hinaus bekannt für seine Qualität und Innovation. Mit Produktionsstandorten in Deutschland, den USA, Indien und China.
Unsere globale Präsenz, zusammen mit der lokalen Unterstützung in über 50 Ländern weltweit, stellt sicher, dass Fristam eine Kombination aus Weltklasse-Lösungen und Fachwissen vor Ort liefert, wo immer unsere Kunden uns brauchen.
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In cheese production, yield is everything. The more casein, fat, and moisture retained from the milk, the higher the cheese yield—and the greater the profits. Even a seemingly small 3% increase in yield can have a substantial financial impact.
A standard 31,750-kilogram vat of curd and whey typically produces around 3,400 kilograms of cheddar cheese curd. However, curd breakage during transfer can lead to significant losses in solids, reducing overall cheese yield and cutting into revenue. One of the biggest challenges for cheesemakers is ensuring that curds remain intact throughout processing to minimize fat and casein losses.
How Gentle Curd Handling Increases Retention of Key Solids To achieve a high cheese yield, cheesemakers need to preserve as much casein, fat, and moisture as possible. Much of the loss occurs when curds are transferred from one stage to another—if they are handled too aggressively, they break down into fines that are lost in the whey. This not only reduces the final cheese weight but also disrupts texture and consistency.
A leading cheese producer faced this challenge and needed a solution that would allow for efficient curd transfer while preventing unnecessary breakage. Their answer was Fristam Pumps’ FKL positive displacement pump, which provided the ideal combination of gentle handling, high efficiency, and large-volume capacity. By minimizing damage to curds, the pump helped retain valuable milk solids that would otherwise be lost.
The Financial Impact of Small Yield Gains What does a 3% increase in yield really mean? Over the course of a year, running production once or twice a day, that additional curd retention can translate to nearly €92,000 in added revenue. In an industry where margins can be tight, optimizing yield is a direct path to increased profitability.
Reducing Waste and Improving Process Efficiency Beyond increasing cheese output, improved curd handling also means:
Optimising Cheese Production Across the Industry While this example focuses on cheddar, the same principles apply across the dairy industry. Many cheese varieties, from feta to gouda, benefit from improved curd handling processes that reduce casein and fat losses while maintaining moisture balance. Modern enclosed vat designs and gentle transfer systems, like those used in continuous production methods, help ensure higher retention of key cheese solids.
For cheesemakers looking to maximize yield, reduce losses, and enhance efficiency, investing in the right equipment is crucial. Don’t let inefficient curd handling cost you thousands in lost product—Fristam has the solutions to help you capture every possible gram of cheese.
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